Gæt en frugt eller grøntsag #2

Nu er det tid til næste omgang af quizzen “Gæt en frugt eller grøntsag”. Denne gang er det på vippen til, at “hovedpersonen” ikke længere er i sæson – ifølge infomaterialet. Men det er altså lykkedes mig at finde eksemplarer, som er både danske OG økologiske.
God fornøjelse med at gætte.

Næringsindhold pr. 100 g

Energi 220 kJ (52 kcal)
Fedt 0,3 g
 – heraf mættet fedt 0,05 g
Kulhydrat 9,6 g
 – heraf sukkerarter 9,6 g
Fibre 2,3 g
Protein 1,7 g
Salt 0,11 g
A-vitamin 0,583 RE =7 µm = 0,9%*
C-vitamin 8 mg = 10%*
* af dagligt referenceindtag

Hører til blandt rod- og knoldgrøntsager

 

23% svind

 

Sæson i august-april

 

Findes både som runde, aflange og med kegleformet facon

 

Har en gennemtrængende farve, der kan smitte af på fx fingre og andre madvarer

 

Ser sådan ud i closeup:

Foto: MØJ

 

Det rigtige svar er…

… Rødbede

Rødbede er en grov grøntsag, idet den indeholder mere end 2 g fibre pr. 100 g. Samtidig har den et relativt højt indhold af C-vitamin.

Opbevaring

Rødbede opbevares bedst i lufttæt emballage ved køleskabstemperatur.

Minimering af madspild

Andelen af svind er den andel af rødbeden, som normalt ikke spises. Det antages, at 23% af en rødbede er svind. For at fjerne så lidt som muligt at rødbeden, kan den skrælles med en grøntsagsskræller, som fjernes et tyndt lag skræl. Hvis rødbeden koges, skal skrællen dog først gnubbes af efter kogning.

Rødbede. Foto: MØJ

Tilberedning

Rødbede kan spises rå såvel som den kan bages, steges eller syltes. Prøv for eksempel at tilberede rødbeden ved at:

  • skære den ud som pomfritter og bage den i ovnen som ovnbagte pomfritter
  • skære den ud i mindre stykker og tilsætte den til en salat
  • skære den ud i tern og tilsætte den i en omelet
  • rive den og tilsætte den i en dej til brød
  • koge og sylte den

Referencer

Dansk Gartneri (u.å.). Frugt og Grønt i sæson. Lokaliseret på: https://saeson-web.dk/frugtgroent/roedbede/

DTU Fødevareinstitut (2019). Fødevaredata. Rødbede, rå. Lokaliseret på: https://frida.fooddata.dk/food/43?

Forordning nr. 1169/2011 af 25/10/2011 (gældende). Fødevareinformation til forbrugerne.

Fødevarestyrelsen (u.å.). Fine og grove grøntsager. Lokaliseret på: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/spis-frugt-og-mange-groensager/fine-og-grove-groensager/

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic nutrition recommendations 2012: integrating nutrition and physical activity (5. udgave). København: Norden.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *